Houtconstructie

kapconstructieDe opdracht voor dit huis was een mooie kapconstructie die in het zicht bleef. De constructie is gemaakt van gewaterd Russisch lariks. Noordelijk Russisch naaldhout is erg moeilijk aan te komen omdat de havens daar de meeste tijd van het jaar bevroren zijn. Ik vond deze partij toevallig bij een houthandel in Friesland. Het is erg mooi hout en zwaar hout met een heel fijne nerf.

Het is een spanten-gording kap waarbij de spanten met traditionele pen-en-gat verbinding gemaakt zijn en deze vastgezet zijn met houten deuvels (pennen). De balken waren niet lang genoeg voor de gordingen, daarom moesten ze verlengd worden. Dit wordt tegenwoordig gedaan met een stalen gordingschoen, maar als die in het zicht blijven, is dat niet mooi. De lassen heb ik gemaakt met een oude techniek die de Romeinen ook al gebruikten. De las is zodanig dat de houten wiggen de 2 balkdelen uit elkaar drukken en daardoor de las in elkaar drukken, waardoor je een erg sterke verbinding krijgt.

Op de linker foto hieronder zie je de opgespannen las. De contouren zijn minder goed zichtbaar. Op de rechter foto is de las nog niet opgespannen en zijn de contouren beter zichtbaar.

opgespannen losniet opgespannen los

 

veranda 01

Voor deze tuin heb ik een veranda gemaakt van zwaar douglas hout met pen-en-gat constructie. De staanders staan op poeren van gemetselde steentjes van een oude Veluwse boerderij. In de zijwand hebben we een antiek smeedijzeren hek gebruikt. Dit geeft een leuke doorkijk naar de rest van de tuin, waardoor het geheel ruimtelijker wordt.

Ter afscheiding van het terras wilde men een pergola. Maar geen standaard bouwmarktding. Daarom heb ik er een gemaakt van zware eiken balken. Uiteraard zijn ook hier alle verbindingen met pen-en-gat. Het is een mooi moment als alle onderdelen in elkaar gaan en alles blijkt perfect te passen.

Inmiddels zijn de pergola en de veranda overgroeit met blauwe regen en trompetbloem die in hun boeitijd (mei en juli) een weelderige bloemenzee geven.

veranda 02

 

useless boxVolkomen nutteloos maar erg leuk om te maken was deze useless box.
Als je het schakelaartje omzet komt
er een armpje uit dat de schakelaar weer terugzet waardoor hij zichzelf uitschakelt. Je moet de schakelaar dan weer omzetten waarna het armpje weer naar buiten komt en zijn nutteloze actie herhaalt.

Het doosje is gemaakt van mahonie met zwaluwstaart-verbindingen en met speciale lak gelakt en hoogglans

gepolijst.

Naar boven